Składniki:
- 1 op roszponki
- 2 żółte pomidory
- 20 dag mozzarelli
- garść orzeszków piniowych
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka jasnego miodu
- 3 listki melisy
- sól
- pieprz
Składniki: 4 jajka 2 łyżki masła 1 cebula sól pieprz 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym je obrać i pokroić w kostkę. Następnie cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas zdjąć ja z ognia i dodać do jajek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Można zagęścić bułką tartą.
Składniki: 5 dag sera żółtego 15 dag sera białego 1 łyżka gęstego jogurtu garść orzechów pistacjowych 2 łyżki suszone papryki Sposób wykonania: Ser twarogowy rozetrzeć widelcem a żółty ser zetrzeć na tarce i razem wymieszać. Dodać jeszcze jogurt i doprawić do smaku solą. Dokładnie wymieszać aby powstała gładka masa. Następnie uformować z niej małe kuleczki.…
Składniki: 3 szkl piwa 1 op śmietanki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Kilka goździków 2 żółtka 20 dag białego sera twarogowego Sposób wykonania: 1 szkl wody doprowadzić do wrzenia po czym dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wówczas wlać piwo i dodać goździki. Wymieszać i odstawić. Następnie żółtka…
Składniki: 20 dag suszonych fig 1 op sera koziego 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta ostrej papryki Sposób wykonania: Figi naciąć na krzyż, ale nie przecinać do końca. W powstały otwór włożyć po kawałki sera. Całość skropić oliwą i posypać szczyptą papryki. Ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.