Składniki: 1 op roszponki 2 mandarynki 2 truskawki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania; Roszponkę porwać na mniejsze kawałki. Obrane mandarynki podzielić na cząstki a truskawki pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie oliwę z oliwek wymieszać z posiekanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Sosem polać sałatkę.
Tag: sałatki
Listy
Cykoria w orzechowym sosie
by Dominika Majewska • • 0 Comments
Składniki: garść orzechów piniowych garść orzechów włoskich 2 łyżki masła 2 główki czerwonej cykorii 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii sól pieprz Sposób wykonania: Posiekane orzechy włoskie i piniowe zarumienić na suchej patelni po czym dodać do nich masło oraz cykorię pokrojoną w paski. Całość wymieszać i dusić na małym ogniu. Na koniec doprawić…
Listy
Sałatka z selera i jabłek w majonezie
by Grażyna Kubik • • 0 Comments
Składniki: 50 dag selerów 30 dag jabłek pół szklanki majonezu cytryna sól pieprz musztarda pół pęczka kopru Sposób wykonania: Obrane selery i jabłka zetrzeć na tarce. Skropić je sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Następnie majonez wymieszać z musztardą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sałatkę. Całość dokładnie wymieszać i posypać jeszcze posiekanym…
Listy
Sałatka z borowików i rukoli
by Elwira Klimek • • 0 Comments
Składniki: 30 dag borowików garść rukoli 1/2 główki sałaty kędzierzawej 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych olej łyżeczka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Borowiki ugotować w osolonej wodzie po czym je odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie rukolę i sałatę porwać na mniejsze kawałki. Miód wymieszać z octem,…
Listy
Sałatka z ziemniaków z grzybami
by Anna Wilk • • 0 Comments
Składniki: 50 dag ziemniaków 15 dag marynowanych grzybów 20 dag kapusty pekiśńkiej 3 ogórki kisozne 2 cebule 3 łyżki majonezu łyżeczka cukru sól pieprz Sposób wykonania; Ziemniaki ugotować po czym je obrać i pokroić w kostkę. Następnie grzyby odsączyć z zalewy i przekroić na połówki lub pozostawić w całości. Kapustę poszatkować, ogórki na plasterki a…