Skład: steki z rekina cebula papryka sok pomidorowy papryka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Steki umyć i osuszyć. W rondlu na rozgrzanej oliwie udusić obrane i pokrojone w drobną kostkę cebulę i paprykę, dodać kilka łyżek soku pomidorowego, przyprawić, dusić do momentu aż nadmiar płynów odparuje. Steki rekina ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć pomidorami uduszonymi z…
Tag: ryby na naszym stole
Sałatki
Sos do sałatek
by Bazylia • • 1 Comment
Prosty i przydatny sos do sałatek: oliwa sok z cytryny ząbek czosnku sól – czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, – dodać sok z cytryny i oliwę, dobrze wymieszać, odstawić na kilkanaście minut i gotowe. Można dodać również trochę ziół według upodobań, można zwiększyć ilość czosnku. Bardzo dobry do sałatek na bazie sałaty zielonej. Smacznego
Ryby
Zapiekanka rybna
by Bazylia • • 0 Comments
Skład: 1/2 kg filetów z ryby morskiej 2 pory 2 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka mąki 2 jaja pół szklanki śmietany 1 pomidor zioła sól i pieprz olej sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Filety skropić sokiem z cytryny, pozypać solą, pieprzem i ziołami (u mnie bazylia i tymianek), odstawić na pół godziny, – obsmażyć…
Ryby
Ryba z salsą z kiwi
by Krzysztof • • 1 Comment
Skład: ryba o zwartych mięśniach (okoń, sandacz pstrąg) mąka oliwa z oliwy 4 twarde kiwi ½ papryki pomidor szczypior sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Kiwi obrać pokroić każdy owoc na 8 części. Pomidora pokroić tak jak kiwi. Oczyszczoną połowę papryki pokroić w drobną kosteczkę. Szczypior drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać łyżkę oliwi i sok…
Ciastka
Kruche ciasteczka z galaretką
by Olusia • • 1 Comment
Skład: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g galaretki ze smażonych owoców lub dżemu mrożone owoce1 żółtko do posmarowania cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: Z mąki, masła, cukru i żółtek zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm .…