Składniki: 15 dag rokitnika ok 25 dag cukru 11/2 litra wody Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia po czym dodać umytego rokitnika. Całość ugotować po czym napar odcedzić i doprawić do smaku cukrem.
Tag: rokitnik
Przetwory domowe
Rokitnik i głóg w syropie konserwowany
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców rokitnika 50 dkg owoców głogu 2 szklanki wody 2 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Owoce rokitnika i głogu dokładnie umyć. Głóg przekrawać na połowę i usuwać nasiona. W sterylnie czystym słoju układać warstwami rokitnik i głóg. Wodę i cukier doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Wrzącym syropem zalać owoce w słojach, szczelnie…
Porady i Ciekawostki
Z lasu do spiżarni – 2
by tinca • • 0 Comments
Żurawina (klukwa) Cechy wyróżniające: łodyżka pełzająca, nitkowata, cienka, odlegle ulistniona, do 1 m długości. Liście małe, zimotrwałe, drobne, 0,1 – 1,2 cm dł. , skórzaste, jajowate lub jajowatoeliptyczne, brzegami podwinięte, z wierzchu zielone, od spodu sinobiałe. Kwiaty zwieszone, po 2 – 3 na szczytach gałązek, długoszypułkowe. Płatki w dół odwinięte, o,7 cm dł. i 0,3…
Przetwory domowe
Sok z rokitnika
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców rokitnika 1,5 kg cukru Sposób przyrządzenia: Dojrzałe, zdrowe owoce przesypujemy cukrem i odstawiamy na 5 do 6 godzin. Następnie stawiamy na piecu i gotujemy na małym ogniu. Później odcedzamy sok, przelewamy do słoików i pasteryzujemy.