Składniki: • ocet 2 l • owoce jałowca 50 dag Sposób przyrządzenia: Przebrane wcześniej owoce jałowca proszę dokładnie oczyścić, a następnie połowę z nich rozgnieć, a pozostałe pozostawić w całości. Przełożyć przygotowane w ten sposób owoce do karafki i zalać je octem, następnie odstawić na 5- 7 dni w celu nabrania smaku. Przepis nadesłany na…
Tag: przetwory domowe
Przetwory domowe
Ocet czosnkowy Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: • czosnek 6 ząbków • bazylia 3 łyżki • tymianek 3 łyżki • pieprz 10 ziarenek • ocet 1/2 litra Sposób przyrządzenia: Czosnek proszę dokładnie obrać z łupinek, następnie włożyć go do butelki, po czym dodać do niego zioła- bazylię i tymianek, następnie zalać octem i zakręcić szczelnie butelkę. Ocet jest dobry do spożycia…
Przetwory domowe
Marynowana cebulka
by albertos • • 0 Comments
Składniki: cebula 4 kg sól 80 dag Sposób przyrządzenia: Cebulę proszę obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry, które należy posypać dobrze solą i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny, po czym należy ułożyć cebulę w słoikach i ugniatać ją, zakręcić słoiki i pasteryzować je przez 10 minut. Przepis nadesłany na Super Konkurs…
Przetwory domowe
Sok malinowy Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: maliny 1 kg cukier 1/2 kg Sposób przyrządzenia: Maliny należy przebrać, następnie opłukać i osuszyć. Wrzucić je do słoja i zasypać cukrem. Słój należy zakryć kilkom warstwami gazy, ścisnąć recepturką i postawić w ciepłym miejscu na kilka dni, ubytek cukru na wierzchu należy każdego dnia uzupełniać tak, aby maliny nie były widoczne na wierzchu,…
Przetwory domowe
Marchew marynowana z czosnkiem
by albertos • • 0 Comments
Składniki: marchew 2 kg czosnek 40 dag oliwa 2 szklanki woda 1,5 litra ocet 1/2 szklanki sól 6 dag Sposób przyrządzenia: Marchewkę należy umyć i obrać, po czym pokroić ją w paski lub w kosteczkę, zalać wrzątkiem na około 5 minut, po czym wrzucić do miski, dodać do niej obrany i pokrojony w połówki czosnek…