Składniki garść ugotowanej fasoli Jasiek 1 pomidor ¼ żółtej papryki ¼ czerwonej papryki ząbek czosnku kilka liści świeżej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz Sposób wykonania: Do fasoli dodać pomidora pokrojonego na ćwiartki, papryki w paski oraz posiekany czosnek. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku pieprzem oraz oliwą i udekorować listkami bazylii.
Tag: przepisy na każdą okazję
Listy
Surówka z ogórków Olgi
by Olga Grzegorzewska • • 0 Comments
Składniki: 3 średniej wielkości ogórki sól pieprz koperek Sposób wykonania: Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Całość oprószyć solą oraz pieprzem. Posypać posiekanym koperkiem.
Listy
Surówka z kapusty kiszonej i białej
by Dominika Bugaj • • 0 Comments
Składniki: 15 dag kapusty kiszonej 15 dag kapusty białej marchew jabłko cebula 3 łyżki oleju sól cukier łyżka usiekanej zielonej pietruszki Sposób wykonania: Kapusty poszatkować, marchew i jabłko zetrzeć na tarce a cebule posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Skropić całość olejem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Listy
Surówka z rzodkiewek i kalafiora
by Patrycja Kowal • • 0 Comments
Składniki: ½ kalafiora 1 pęczek rzodkiewek 1 łyżka majeranku 2 łyżki kwaśnej śmietany sól cukier sok z cytryny ½ pęczka koperku Sposób wykonania: Kalafiora podzielić na różyczki, które obgotować w osolonej wodzie. Następnie rzodkiewki pokroić na plasterki i dodać je do odcedzonego kalafiora. Dodać jeszcze majeranek, śmietanę i posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić…
Listy
Sałatka z kapusty czerwonej z jabłkiem i orzechami
by Agata Kawalec • • 0 Comments
Składniki: ½ kg czerwonej kapusty 2 jabłka 10 dag skandyzowanej skórki pomarańczowej 10 dag orzechów ziemnych 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oliwy sól cukier Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, jabłka zetrzeć na tarce. Dodać jeszcze skórkę pomarańczową oraz posiekane orzechy. Całość wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny, oliwą, solą oraz cukrem.