Skład: śledzie małosolne cebula koncentrat pomidorowy sok cytrynowy rodzynki oliwa Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić zeszklić na oliwie, dodać koncentrat, rodzynki, cukier. Wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Śledzie wymoczyć, pokroić na części do miski układać w słoju
Tag: przepis na zakąski
Zakąski
Kolorowe śledzie w ostrym sosie
by Teresa • • 1 Comment
Skład: 0,5kg śledzi solonych 2 jajka na twardo majonez śmietana chrzan tarty szczypiorek sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć, odsączyć wodę. Przygotować sos, śmietanę wymieszać z majonezem, chrzanem, sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem i łyżką utartego na drobnej tarce buraka. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku polać sosem. Udekorować plastrami cytryny i…
Zakąski
Vinaigrette ze śledzia
by Olusia • • 0 Comments
Skład: 2 filety śledziowe 3 ugotowane w łupinach ziemniaki 1 szklanka ugotowanej drobnej fasoli 2-3 ugotowane buraki 3 jaja na twardo 2 ogórki kwaszone kilka grzybów marynowanych i korniszonów 2 cebule sok z 2 cytryn 2 żółtka 6 łyżek oliwy 1 łyżka musztardy sól pieprz cukier 3 łyżki posiekanego szczypiorku Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, pokroić…
Zakąski
Śliwki w boczku
by Administrator • • 1 Comment
Składniki: – suszone śliwki węgierki – wędzony boczek w cienkich plasterkach – wykałaczki Wykonanie: Śliwki pokroić na pół (wzdłuż) owinąć plasterkiem boczku i przebić wykałaczką. Piec w brytfance przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni aż boczek będzie lekko chrupiący. Ilości składników dobrać zależnie od potrzeb. Można podawać w „naczyniu” z wydrążonego chleba wtedy…
Zakąski
Sałatka śledziowa z grzybami
by Andrzej P. • • 0 Comments
Skład: – 30 dag filetów śledziowych „matiasów” – 2 łyżki marynowanych grzybów, najlepiej leśnych (mogą też być pieczarki) – łyżka marynowanych cebulek – kawałek kolorowej papryki – 3 łyżki oleju – odrobina świeżego koperku Wykonanie: Filety dokładnie opłukać w zimnej wodzie, jeśli mają być mniej słone, można je pozostawić w wodzie na 1-2 godziny. Filety…