Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na wołowinę

Zrazy wołowe

Składniki: 0,8 kg wołowiny 0,5 kg ziemniaków 2 cebule 250 g pieczarek 5 łyżek masła 1 szkl. śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w plastry, zbić tłuczkiem i posolić. Rozpuścić w garnku masło, włożyć warstwę zrazów, warstwę drobno pokrojonej cebuli, warstwę posiekanych grzybów, warstwę pokrojonych w talarki ziemniaków, poprzednio sparzonych. Doprawić solą i pieprzem.…

Pręga z kwaszoną kapustą

Składniki: • 1.5 kg pręgi wołowej • 3 cbule • 2 łyżki tłuszczu • 1.5 łyżeczki soli • 0.25 łyżeczki pieprzu • 75 dag kapusty kwaszonej • 1 listek laurowy • 1 szklanka wrzątku Sposób wykonania; Mięso pokrajać w dużą kostkę, zrumienić na gorącym tłuszczu, wyjąć na talerz, Cebulę obrać, posiekać, włożyć na rozgrzany tłuszcz,…

Wołowina gotowana

Składniki: • 1 kg łaty lub żeberek wołowych • 2 łyżki oleju • 1.5 l wrzątku • 2 cebule • 2 marchewki • 0.25 małego selera • 4 gałązki zielonej pietruszki • 1.5 łyżeczki soli • 3 ziarenka pieprzu Sposób przyrządzenia: Mięso lekko zrumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć do garnka. Wlać wodę, dodać cebulę, marchewkę,…

Duszone mięso

Składniki: • 1 kg mostku lub szpondra wołowego • 2 łyżki oleju • 2 cebule • 1 łyżeczka soli • 0.25 łyżeczki pieprzu • 1 ząbek czosnku • 1 mały listek laurowy • 1.5 szklanki wrzątku • 1 łyżka mąki Sposób przyrządzenia: Rozgrzać olej w dużym, szerokim, płaskim garnku, włożyć mięso, zmniejszyć ogień, smażyć pod…

Wołowina peklowana

Składniki: • 1 szklanka soli • 4 l wody • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżki mieszanych przypraw (kolendra, ziele angielskie, gorczyca, pieprz) • 1.5 dag saletry • 8 listków laurowych • 2.5-3 kg chudego mostku wołowego • 8-10 ząbków czosnku • 2 cebule • 0.75 małego selera Sposób przyrządzenia: Sól, cukier, saletrę, przyprawy i…