Składniki:
- 1,5 szklanki wywaru z warzyw
- 3 dag tłuszczu
- 3 dag mąki
- pęczek koperku
- 10 dag śmietany
- sól
Składniki: 750 g ziemniaków 1 ogórek 150 g wędzonego boczku 1 łyżka masła 100 ml majonezu sok z cytryny ½ pęczka natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Następnie boczek również pokroić w kostkę i przesmażyć go na rozgrzanym maśle. Całość polać majonezem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem…
Składniki: 3/4 szklanki majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżka octu winnego curry Sposób wykonania: Majonez wymieszać ze śmietaną i octem winnym. Doprawić do smaku curry.
Składniki: 50 dag różnych świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, wiśnie, jabłka, melon) 1/2 szklanki cukru pudru 2 kieliszki wina deserowego lub koniaku Sposób wykonania: Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Całość skropić winem i posypać cukrem.