Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na sos

Tzatziki

Składniki: 1 op jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki suszonych ziół ogórek sól pieprz Sposób wykonania: Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach po czym dodać go do jogurtu. Następnie zioła i czosnek posiekać i również dodać do jogurtu. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sos kimizu

Składniki: 3 żółtka 1 łyżka cukru 3 łyżki octu winnego 1 łyżka wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki pasty wasali szczypta soli Sposób wykonania: Do miski przełożyć żółtka, cukier, ocet winny, wodę, mąkę ziemniaczaną, wasali oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksować trzymając miskę w kąpieli wodnej. Wówczas zestawić z ognia i schłodzić w misce…

Sos kawiorowy

Składniki: 2 żółtka 1 łyżka kawioru 2 łyżki oleju ½ cytryny 1 łyżeczka posiekanej cebuli sól cukier Sposób wykonania: Ugotowane żółtka utrzeć razem z olejem oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą oraz cukrem. Na koniec dodać posiekaną cebulę oraz kawior. Dokładnie wymieszać.

Sos Aleksandry

Składniki: 1 szkl oleju arachidowego 4 jajka 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka posiekanych kaparów 3 łyżki posiekanych oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym żółtka oddzielić od białek i utrzeć je razem z musztardą. W trakcie…

Sos wielkanocny Patrycji

Składniki: 4 jajka ½ cytryny 1 op gęstej śmietany 1 łyżka startego chrzanu 1 łyżka posiekanego koperku szczypta rzeżuchy sól cukier Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym przekroić je na pół i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć razem z sokiem z cytryny po czym dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą oraz cukrem.…