Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na dziczyznę

Szynka z dzika z bakaliami

Składniki: 2 kg szynki z dzika w jednym kawałku, 10 dag śliwek suszonych bez pestek, 5 dag suszonych brzoskwiń, 2 dag rodzynek, 1 jabłko, 3 ząbki czosnku, łyżeczka suszonej lub zielonej siekanej bazylii, łyżka stołowa majeranku. Składniki zalewy: torebka soli peklowej, 8 dag soli jodowanej, 3 roztarte ząbki czosnku, garstka majeranku, 3 pokruszone liście laurowe,…

Zrazy z dzika

Składniki: 1 kg łopatki lub szynki z dzika, 1 duża cebula, garść suszonych śliwek, 1 czubata łyżka smalcu lub margaryny, 1 łyżka mąki, sól, pieprz mielony. Zalewa: 0,5 szklanki octu, 2,5 szklanki wody, 1 duża cebula, 2 liście laurowe, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 ziarna jałowca. Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zalewy połączyć…

Wieprzowina na dziko

Może być jedynym wyjściem dla amatorów potraw z dziczyzny, szczególnie po sezonie łowieckim. Jest przy tym wcale nie gorsza od pieczeni z dzika, z pewnością bardziej krucha i soczysta Składniki: ok. 2 kg mięsa wieprzowego od szynki, 3 cebule, 1 czubata łyżeczka mąki, 15 dag smalcu, 1 łyżka marmolady z głogu, 2 szklanki rosołu wołowego…

Dziczyzna-porady praktyczne.

-Dziczyzna wymaga "skruszenia". Kiedyś odbywało się to poprzez zawieszenie ubitej i wypatroszonej (nie dotyczy zająca) sztuki w przewiewnym miejscu na kilka a nawet kilkanaście dni (zimą). Obecnie zamraża się po prostu mięso w zamrażarce na 7-10 dni. Po odmrożeniu jest ono wystarczająco kruche. -Prawidłowe rozmrażanie porcji (tuszek) wyjętych z zamrażarki należy przeprowadzać na dolnej półce…