Składniki: 1 szkl. rodzynek 1 szkl. posiekanych migdałów 1 szkl. posiekanych daktyli 1 szkl. posiekanych fig 1 szkl. śmietanki Sposób wykonania: śmietankę lekko ubić po czym dodać do niej rodzynki, migdały, figi oraz daktyle. Całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę rozsmarować na cieście przed upieczeniem.
Tag: przepis na ciasto
Listy
Masa orzechowa ze skórką pomarańczową do ciast
by Malwina Budkiewicz • • 0 Comments
Listy
Placek z morelami i masa orzechową
by Lidia Linkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. mąki pszennej kostka masła 1 szkl. cukru puder 4 żółtka 4 dag drożdży szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego konfitura morelowa tłuszcz do formy cukier puder do posypania Masa: 25 dag orzechów włoskich 25 dag cukru ½ szkl. surowych białek 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem…
Listy
Drożdżowe ciasto z konfitura morelową
by Justyna Flasza • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. mąki pszennej łyżka mąki kostka masła 1 szkl. cukru puder 3 żółtka 3 dag drożdży szczypta soli konfitura z moreli ½ szkl migdałowych płatków ½ szkl. smażonej skórki pomarańczowej ½ szkl. rodzynek tłuszcz do formy Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku,…
Listy
Maliny na kruchym schowane pod bezą
by Renata Glanowska • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. mąki 3 jajka ½ kostki masła 1 szkl. cukru pudru ½ szkl cukru pudru do piany 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szkl. maślanki 1 l malin 1 szkl. pokruszonych biszkoptów tłuszcz do formy tarta bułka do formy Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania…