Składniki: 1 szkl. truskawki 1 szkl. poziomki 1 szkl. jeżyny jajko 2 łyżki cukru pudru do jajka 7 łyżeczek cukru pudru 1 szkl. śmietanki kremowej zagęstnik Sposób wykonania: Truskawki, poziomki i jeżyny ułożyć nas środku dużego talerza. W środku tej wiązanki nałożyć odrobinę jajka ubitego z cukrem. Następnie śmietanę ubić razem z cukrem pudrem zagęstnikiem.…
Tag: poziomki
Listy
Torcik serowo poziomkowy
by Iza Piaścik • • 0 Comments
Składniki: małe biszkopciki ¾ szkl. dżemu poziomkowego Op. galaretki o smaku pozimowym 2 białka 2 łyżki cukru pudru 2 pojemniki serka homogenizowanego poziomki do dekoracji bita śmietana Sposób wykonania: Biszkopty ułożyć jeden obok drugiego w formie wyłożonej folią aluminiową. Posmarować je dżemem i wstawić do lodówki. W między czasie galaretkę rozpuścić w ¾ szkl. gorącej…
Listy
Babka pełna poziomek
by Aga Augustyńska • • 0 Comments
Składniki: 0,5 l poziomki 2 ½ szkl. mąki pszennej ¾ szkl. mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku o pieczenia tłuszcz do formy tarta bułka do formy 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem po…
Listy
Biszkopcik z truskawkami i poziomkami
by Mariusz Leśko • • 0 Comments
Składniki: 4 jajka ½ szkl. cukru pudru ¾ szkl mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy poziomki, truskawki bita śmietana zagęstnik Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka oraz cukier. Gdy składniki się połączą dodać jeszcze mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie połączyć. Powstałe ciasto przelać…
Listy
Chodnik z poziomek Kasi
by Kasia • • 0 Comments
Składniki: 6 szkl. poziomek 1 szkl. białego wytrawnego wina 1-2 goździki 200 g cukru 4 szkl. śmietany biszkopty Sposób wykonania: Do wina dodać goździki oraz cukier i żałość zagotować po czym odstawić do ostygnięcia. Następnie poziomki przetrzeć przez sito i dodać je winnej marynaty. Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać jeszcze śmietanę. Ponownie wymieszać…