Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: powidła

Schab wieprzowy z sosem powidłowym

Porąbać schab w kawałki, obgotować do połowy w zasolonej wodzie, ostudzić trochę, obsypać grubo tartą bułką i obrumienić go w maśle. Łyżkę powideł rozprowadzić rosołem od schabu, wrzucić trochę cukru, soli, parę goździków i jeżeli sos nie dość zawiesisty, można dobrać trochę mąki, wlać kilka łyżek wina, zagotować i zalać niem schab. Na podstawie książki…

Pani Majewska

Składniki: CIASTO: • 30 dkg mąki • 20 dkg margaryny Kasi • 10 dkg cukru pudru • 4 jajka • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 słoik powideł śliwkowych • 25 dkg orzechów • 1 krem "Karpatka" POLEWA: • 1/3 kostki margaryny Kasi • 4 łyżki cukru • łyżka kakao • łyżka wody Sposób…

Ciastka białoruskie

Składniki: Na 1 kg ciasta: • 3 i ćwierć szklanki mąki • 1.5 szklanki cukru • 1 i ćwierć szklanki masła0.5 szklanki mleka • 100g powideł • 3g sody • wanilia • sól Sposób przyrządzenia: Cukier rozpuścić w mleku, a następnie dodać masło, sodę, sól i wanilię. Wszystko mieszać, aż powstanie jednolita masa, po czym…