Składniki:
Na 1 kg ciasta:
• 3 i ćwierć szklanki mąki
• 1.5 szklanki cukru
• 1 i ćwierć szklanki masła0.5 szklanki mleka
• 100g powideł
• 3g sody
• wanilia
• sól
Sposób przyrządzenia:
Cukier rozpuścić w mleku, a następnie dodać masło, sodę, sól i wanilię. Wszystko mieszać, aż powstanie jednolita masa, po czym dosypać mąkę i ponownie wymieszać. Gotowaną masę wyciskać (za pomocą szprycy) niewielkimi porcjami na posmarowaną masłem brytfannę. Pośrodku każdego ciastka położyć trochę powideł jabłkowych. Ciastka wypiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni C.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier
2 comments for “Ciastka białoruskie”