Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pomarańcza

Kawa z likierem jajecznym

Składniki: 6 łyżeczek mielonej kawy 80 ml likiery jajecznego 250 ml soku pomarańczowego 8 łyżeczek cukru trzcinowego 4 plasterki  pomarańczy melisa Sposób wykonania: Kawę zaparzyć gdy ostygnie dodać do niej likier oraz sok pomarańczowy. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem. Udekorować plasterkami pomarańczy i listkami melisy.

Rum z sokiem z limonki

Składniki: 40 ml białego rumu 20 ml drambuie 20 ml soku z limonki kruszony lód skórka z pomarańczy 1 plasterek pomarańczy Sposób wykonania; Do shakera wlać rum, drambuie, sok z limonki. Dodać jeszcze pokruszony lód i całość dokładnie wymieszać. Przelać do szklanki wrzucić plasterek pomarańczy. Udekorować skórką z pomarańczy.

Drink z ginem Karoliny

Składniki: 1 łyżeczka cukru woda sodowa kostki lodu 40 ml wytrawnego ginu kilka kropel angostury ½ plasterka pomarańczy ½ plasterka cytryny 1 wisienka koktajlowa Sposób wykonania: Do szklanki wsypać łyżeczkę cukru i zalać go ginem. Wlać kilka kropel angostury i uzupełnić wodą sodową. Następnie wrzucić kostki lodu i wisienkę. Udekorować plasterkiem pomarańczy i cytryny.