Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: polędwiczki

Polędwiczki wieprzowe smażone

Składniki: 50 dkg polędwiczek wieprzowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego olej do smażenia liście zielonej sałaty sól i pieprz Sposób przyrządzania: W miseczce rozmieszać sos sojowy z mąką ziemniaczana i odrobiną pieprzu. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki dodać do sosu sojowego wymieszać, odstawić na kilka godzin. W woku…

Polędwiczki wieprzowe w śmietanowym sosie

Składniki: polędwiczka wieprzowa (1 na osobę) mąka  sklarowane masł 1/4 szklanki dobrej śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytwannie. Polać obficie masłem i piec w piekarniku we temoeraturze około 200 stopni C. Gdy bolędwiczki się zarumienią, przyprawić solą i pieprzem, opruszyć mąką  i po kilku minutach polać śmietaną, zapiekac jeszcze przez kilka minut.

Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami i orzechami

Składniki: • 80 dag polędwiczek • 15 dag śliwek • 10 dag posiekanych orzechów włoskich • 1/3 szklanki śmietany • 1 łyżka sera z ziołami i czosnkiem (Tartar) • 3 łyżki oleju • łyżeczka mąki • cukier • sól Sposób przyrządzenia: Rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone w grubą kostkę polędwiczki, dodać śliwki, podsmażyć. Przełożyć do rondla,…

Polędwica wieprzowa

Najlepsza jest polędwica pieczona na rożnie, lecz trzeba ją do rożna przywiązać; piecze się w ten sposób jak na brytfannie. Posoloną polędwicę położyć na brytfannę, wlać do niej łyżkę octu l parę łyżek wody, z początku tym polewać, a później wysmażoną z niej tłustością. Można też do niej nakrajać trochę cebuli w plastry. Na dopiekaniu…

Pieczeń pod chrupiącą skórką

Składniki: • 2 polędwiczki wieprzowe • 5 łyżek musztardy • 2 łyżki tartej bułki • 2 łyżki startego żółtego sera • 3 łyżki oleju • 2 łyżki masła • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina • 25 dag jasnych winogron • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bułkę tartą wymieszać z żółtym serem, musztardą i olejem. Polędwiczki opłukać,…