Skład:
- polędwica wołowa
- tłuszcz
- mąka
- sól, pieprz
Skład: 1 kg polędwicy z dzika sok z cytryny 1 ½ szklanki domowego, czerwonego wytrawnego wina listek laurowy po kilkanaście ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca cynamon kilka goździków 3 ząbki czosnku 3 cebule 10dkg suszonych śliwek 1 łyżka smalcu sól, pieprz cukier Sposób wykonania: Zagotować wino z przyprawami i ostudzić. Polędwice oczyścić z żył…
Skład: polędwica wołowa (środkowa) olej sok cytrynowy sól, pieprz Sposób wykonania: Polędwicę kroimy na plastry o grubości około 2,5 cm. Lekko rozbijamy dłonią i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso po około 2 minuty z każdej strony. Podając możemy na bryzol położyć jajko sadzone, podduszone piórka cebuli czy…
Skład: 1,5 kg polędwicy wołowej 250 g wędzonego boczku 2 cebule 250 g pieczarek 10 g papryki 4 g kminku 1 kg pomidorów Sól Sposób wykonania: Posiekaną cebulę przesmażyć razem z pokrojonym w drobną kostkę boczkiem. Dodać zmielony kminek oraz obrane ze skóry pomidory. Na tym położyć polędwicę, posolić i dusić na wolnym…