Składniki: 2 cebule 1 jabłko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżka curry 1 op słodkiej śmietany sól cukier Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła przesmażyć posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodać starte na tarce jabłko. Gdy cebula się zazłoci zalać całość szklanką wody. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem…
Tag: owoc
Porady i Ciekawostki
Krewetki z awokado z koperkiem
by Urszula Guz • • 0 Comments
Składniki: 1 op gotowych krewetek w zalewie 1 awokado 1 łyżka posiekanego koperku 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki majonezu sól biały pieprz Sposób wykonania: Do majonezu dodać sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie obrane awokado pokroić na małe…
Porady i Ciekawostki
Sałatka z roszponki z mandarynką
by Ania Walczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 op roszponki 2 mandarynki 2 truskawki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Z jednej mandarynki wycisnąć sok. Dodać do niego oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Następnie opłukać pod bieżącą wodą i rozłożyć na półmisku. Polać roszponkę sosem i udekorować…
Porady i Ciekawostki
Sałatka z kwaszonej kapusty z ananasem
by Tomasz Mieczkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka ananasa w zalewie 30 dag kwaszonej kapusty 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Kapustę kwaszoną drobno poszatkować. Następnie ananasa odcedzić z zalewy i pokroić w kostkę. Dodać ananasa do kapusty i całość wymieszać. Przed podaniem skropić oliwą z oliwek.
Porady i Ciekawostki
Suszone figi z kozim serem oprószone papryką
by Natalia Łach • • 0 Comments
Składniki: 20 dag suszonych fig 1 op koziego sera 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta ostrej papryki Sposób wykonania: Figi lekko zgnieść ręką po czym naciąć je na krzyż. Do powstałego otworów włożyć kawałki sera. Ułożyć figi na blasze. Skropić je oliwą z oliwek i posypać pikantną papryką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać kilka…