Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ostatki

Chruściki babuni*

Składniki: pół szklanki mąki 4 jajka ćwierć szklanki cukru 4 łyżki margaryny 3/4 szklanki śmietany 1 cukier waniliowy pół kieliszka spirytusu tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia:Jajka z cukrem i wanilią ubić na pulchną masę.Następnie dodać margarynę,mąkę,śmietanę oraz spirytus i wszystko razem dokładnie wyrobić na jednolitą masę.Ciasto przełożyć na stolnicę.Tak przygotowane ciasto,partiami,bardzo…

Faworki – róże

Skład: 6 żółtek 5 łyżek gęstej śmietany, 20-25dkg mąki 1 łyżka spirytusu,; 1 kg smalcu do smażenia; 1/2 szklanki cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego do posypania Sposób przyrządzenia: Żółtka wymieszać ze śmietaną. Partiami dodawać mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Wlać spirytus i nadal wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto jak na pierogi. Rozwałkować je bardzo cienko…

Chrust, faworki – polska tradycja

Skład: 300 g mąki 6 żółtek 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 2 łyżki masła 1 łyżka spirytusu szczypta soli ok. 1 kg smalcu do smażenia; cukier puder do posypania faworków Sposób przyrządzenia: Mąkę wsypać do miski, dodać śmietanę, masło, żółtka, szczyptę soli, cukier puder i spirytus. Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i wybić…