Składniki: szklanka maku szklanka ziaren pszenicy 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów laskowych 1/2 szklanki rodzynków Sposób wykonania: Pszenice zalać wodą i ugotować. Następnie mak sparzyć wrzątkiem i zemleć dwukrotnie. Dodać do maku pszenice, rodzynki oraz orzechy i miód. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do salaterki.
Tag: orzechy
Listy
Orzechowy keks
by Paulina Kret • • 0 Comments
Listy
Sałatka z selera na zimowe wieczory
by Kasia Jarząb • • 0 Comments
Składniki: seler korzeniowy 2 jabłka 4 łyżki majonezu 5 dag orzechów włoskich liście sałaty sok z cytryny sól cukier Sposób wykonania; Obrany seler zetrzeć na tarce. Jabłko pokroić w kostkę lub również zetrzeć na tarce. Dodać majonez oraz orzechy. Wszytskie skałdniki dokałdnie ze sobą wymieszać. Doprawić do smku solą,sokiem z cytryny oraz cukrem. Sałatkę przełożyć…
Listy
Brzoskwinie z rodzynkami i orzechami
by Anna Wożna • • 0 Comments
Składniki: 25 dag brzoskień z puszki łyżka rodzynek łyżka zmielonych orzechów sok z 1 cytryny cukier Sposób wykonania; Brzoskiwnie odsączyć z zalewy po czym pokroić je na mniejsze kawałki. Dodac do nich rodyznki oraz orzechy. Następnie skropić całośc sokiem z cytryny i oprószyć cukrem.
Listy
Sałatka z selera i pomarańczy
by Dagmara Chowaniec • • 0 Comments
Składniki: seler pomarańcza ½ szkl posiekanych orzechów włoskich 7 łyżek śmietany 2 łyżki majonezu sól Sposób wykonania: Obranego selera zetrzeć na tarce a pomarańcze podzielić na cząstki. Dodać jeszcze posiekane orzechy. Następnie śmietanę wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą i polać sałatkę. Całość wymieszać.