Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: oregano

Pieczeń wieprzowa po kubańsku

Składniki: 1 kg chudego karczku 6 pokrojonych na połowę ząbków czosnku Marynata: ½ czerwonej cebuli 2 łyżeczki oregano sok z 1 cytryny ¼ szklanki oliwy 1 łyżeczka kminku sól, pieprz do smaku Sos: 1,5 szklanki soku owocowego (mix jabłko, pomarańcz, żurawina po 0,5 szklanki, lub inne) 2 czerwone papryki bez nasion ½ szklanki czerwonego octu…

Sałatka ziemniaczana ze śmietaną i oregano

Składniki: 1 kg małych ziemniaków ½ szklanki dobrej, kwaśnej śmietany 2 łyżki soku cytrynowego świeże oregano sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować nie obierając, schłodzić. Ziemniaki obrać ze skóry, przekroić na połówki, przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, polać nią ziemniaki, lekko przemieszać, posypać oregano. Odstawić w chłodne miejsce…

Sos ziołowo-czosnkowy (do sałatek)

Składniki: 5 łyżek oliwy 1 łyżka octu winnego 6 ząbków czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku sól i pieprz biały do smaku Sposób przyrządzenia: Czosnek rozgnieść lub wycisnąć przez maszynkę. Drewnianą łyżką rozetrzeć w miseczce czosnek z solą, pieprzem i ziołami. Dodac ocet, a pod koniec oliwę. Wszystkie…

Gotowanie couscous

Couscous jest doskonałym szybkim dodatkiem do potraw doskonale zastępującym kasze, ryż, makaron czy ziemniaki. Kolejną jego zaletą jest szybkość przygotowania, praktycznie w 5 minut można mieć gotowy. Jest wspaniałym daniem letnim wraz z sałatką i „czymś z grilla”

Składniki:

– 250 g couscous
– 2 szklanki wody
– 70 g masła
– oregano 2 większe szypty
– bazylia 2 większe szypty
– natka pietruszki
– kostka rosołowa
– ząbek czosnku
– sól i pieprz