Składniki:
- 8 dag chudego twarogu
- 1 mały pomidor
- ¼ kwaszonego ogórka
- kilka oliwek
- ¼ małego jabłka
- 1 łyżeczka szczypiorku
- sól
Składniki: makrela ogórek kiszony cebulka majonez Sposób wykonania; Z makreli usunąć skórkę i ości. Do mięsa dodać ogórka i cebulę pokrojoną w drobniutką kostkę. Dodać jeszcze majonez i całość dokładnie wymieszać. Makrela jest już słona więc nie trzeba już doprawiać.
Składniki: ogórek sałatkowy mały seler jajo ugotowane na twardo ćwierć szklanki śmietany łyżka majonezu łyżeczka musztardy natka pietruszki pół łyżeczki cukru sól pieprz Sposób wykonania: Obranego ogórka pokroić w plasterki, seler zetrzeć na tarce a jajka pokroić na cząstki. Następnie śmietanę wymiesza z majonezem, musztardą, posiekaną natka pietruszki oraz solą, pieprzem i cukrem. Sosem polać…
Składniki: 2 puszki zielonego groszku ogórek świeży 3 łyżki kiełków np. rzeżuchy, lucerny, rzodkiewki 2 ząbki czosnku majonez sól pieprz cukier Sposób wykonania: Groszek odcedzić z zalewy, ogórka pokroić na plasterki a czosnek posiekać. Dodać jeszcze kiełki i dokładnie wymieszać. Polać majonezem oraz doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Składniki: kapusta pekińska 3 łodygi selera naciowego 3 małe ogórki małosolne zielona papryka por pęczek świeżej bazylii 3 łyżki sosu winegret z czosnkiem Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, seler zetrzeć na tarce, pory pokroić w krążki a ogórki i paprykę w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i polać sosem. Udekorować listkami bazylii.