Składniki: ½ l octu winnego 1 cebula 1 listek laurowy Sposób wykonania: Cebulę drobno posiekać i przełożyć do słoika. Dodać do niej pokruszony listek laurowy i zalać całość octem winnym. Wstawić do lodówki na 3 dni o jakiś czas potrząsając słoikiem. Po tym czasie ocet przecedzić i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Tag: ocet winny
Porady i Ciekawostki
Ocet ziołowy na czerwonym winie
by Ksawery Kuligowski • • 0 Comments
Składniki: ½ l czerwonego wytrawnego wina ½ l octu jabłkowego 2 ząbki czosnku kilka ziarenek pieprzu kilka ziarnek ziela angielskiego łyżeczka estragonu i tymianku Sposób wykonania: Wino wymieszać razem z octem jabłkowym. Rozlać do butelek po czym do każdej włożyć ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz oraz gałązki ziół. Butelki zakorkować i odstawić w chłodne miejsce.…
Porady i Ciekawostki
Ocet miętowo-cytrynowy z rodzynkami
by Danuta Drzazga • • 0 Comments
Składniki: ½ l octu winnego 1 łyżka rodzynków skórka z jednej cytryny kilka listków mięty Sposób wykonania: Do wyparzonej butelki włożyć opłukane listki mięty, drobno pokrojona skórkę z cytryny oraz rodzynki. Zalać całość octem winnym, zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. Po tym czasie ocet przecedzić, przelać do butelki i przechowywać w…
Porady i Ciekawostki
Ocet rozmarynowo-tymiankowy
by Karol Truszkowski • • 0 Comments
Składniki: ½ l białego octu winnego kilka ziarenek pieprzu 2 gałązki rozmarynu kilka winogron gałązka tymianku Sposób wykonania: Do sparzonej wrzątkiem butelki włożyć ziarenka pieprzu, rozmaryn, winogrona oraz tymianek. Całość zalać octem i odstawić aby wszystkie składniki się przegryzły. Aby przyśpieszyć ten proces można zalać zioła ciepłym octem. Następnie ocet przecedzić, przelać o butelki i…
Porady i Ciekawostki
Marchew w marynacie
by Ewa Nowak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg marchewki 1 pomarańcza 1 łyżka kaprów 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 szkl octu winnego 2 szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania: Do rondelka wlać 1 szklankę wody oraz ocet winny. Dodać cukier oraz sól i całość zagotować. Wówczas włożyć obraną, pokrojoną na plastry marchewkę. Wrzucić jeszcze skórkę z cytryny i…