Składniki: 2 szklanki ugotowanego ryżu na sypko 1 szklanka ubitej słodkiej śmietanki ½ szklanki obranych migdałów ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki daktyli 1 obrany grejpfrut 1 obrana pomarańcza 2 duże jabłka 1 kieliszek koniaku 3 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Owoce umyć ,obrać i pokroić w drobne paseczki, wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem, koniakiem…
Tag: obiad
Listy
Krem waniliowy z pianką
by Magda Perek • • 0 Comments
Listy
Pieczone jabłka w śmietance
by Renata Bliska • • 0 Comments
Składniki: 4 średniej wielkości jabłka ½ szklanki słodkiej śmietanki ½ łyżki masła 4 łyżeczki dżemu wiśniowego Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne specjalną łyżeczką. Powstały otwór napełnić dżemem wiśniowym. Do naczynia żaroodpornego natłuszczonego włożyć jabłka, lekko skropić wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni C i upiec. Kiedy jabłka w trakcie…
Listy
Kisiel z dyni i z moreli
by Kornelia Poseł • • 0 Comments
Listy
Gruszki w galaretce wanilią pachnącej
by Ewelina Korek • • 0 Comments
Składniki: 4 średniej wielkości gruszki 4 łyżki galaretki agrestowej 10 dkg cukru ½ laski wanilii ½ szklanki migdałów 4 łyżki ubitej śmietanki Sposób przyrządzenia: Gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. W garnuszku zagotować szklankę wody z wanilią i cukrem. Gruszki włożyć do rondla i zalać przygotowanym syropem, ugotować. Gdy będą miękkie wyjąć, ostudzić. Syrop…