Ciasto
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody o temperaturze około 75 st. C
- sól do smaku
Farsz
Składniki: - 2 szklanki gotowanej kaszy gryczanej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 20 dkg tłustego twarogu
- sól, pieprz
Składniki: 2 średnie kalafiory 20 dkg mąki 2jajka ¼ szklanki oleju 10 dkg masła sól do smaku Sposób przyrządzenia: Kalafiory umyć, ugotować, ostudzić i podzielić na różyczki. Z mąki, oleju, jajek i wody przygotować ciasto, doprawić do smaku solą. W tak przygotowanym cieście zanurzać różyczki kalafiora i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor.
Składniki: 1 kg młodego szpinaku ½ szklanki tartej bułki ½ kostki masła sól do smaku Sposób przyrządzenia: Młode listki szpinaku dokładnie umyć, obgotować we wrzącej osolonej wodzie bez przykrycia. Odcedzić, osączyć i wyłożyć na półmisek. Polać masłem i posypać tartą bułką. Podawać na gorąco jak i na zimno.
Składniki: 3 ogórki 150 ml kwaśnej śmietany 1 pęczek koperku sok z ½ cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu Sposób wykonania: Obrane ogórki pokroić na plasterki a koperek posiekać. Następnie śmietanę doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem ora pieprzem i polać nią ogórki z koperkiem. Całość delikatnie przemieszać.