Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: obiad

Kalafiory w cieście

Składniki: 2 średnie kalafiory 20 dkg mąki 2jajka ¼ szklanki oleju 10 dkg masła sól do smaku Sposób przyrządzenia: Kalafiory umyć, ugotować, ostudzić i podzielić na różyczki. Z mąki, oleju, jajek i wody przygotować ciasto, doprawić do smaku solą.  W tak przygotowanym cieście zanurzać różyczki kalafiora i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor.

Mizeria ze śmietaną Uli

Składniki: 3 ogórki 150 ml kwaśnej  śmietany 1 pęczek koperku sok z ½ cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu Sposób wykonania: Obrane ogórki pokroić na plasterki a koperek posiekać. Następnie śmietanę doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem ora pieprzem i polać nią ogórki z koperkiem. Całość delikatnie przemieszać.