Składniki: skórka z połowy pomarańczy 1 litr wódki 45% 2 łyżeczki cukru od herbaty Sposób przyrządzenia: Obraną i pokrojoną skórkę z pomarańczy zalać wódką, dodać cukier, który należy rozpuścić przez wstrząsanie naczyniem. Pozostawić na 3-4 dni po czym przelać przez filtr do kawy. Czystą wódkę wlać do butelek.
Tag: nalewka
Nalewki
Nalewka na suszonych śliwkach
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg suszonych śliwek ¼ l spirytusu ¼ l wody 1 litr czystej wódki Sposób przyrządzenia: Do szklanego gąsiorka wsypać pokrojne suszone śliwki ,zalać spirytusem i wódką . Zakorkować i odstawić na 4-6 tygodni. Co kilka dni poruszać butlą. Po tym czasie zlewamy filtrując najlepiej przez filtry do kawy. Nalewkę zlewamy do ciemnych butelek…
Nalewki
Nalewka z jeżyn leśnych
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jeżyn ½ kg cukru ½ l spirytusu ½ l wódki Sposób przyrządzenia: Leśne jeżyny dokładnie płuczemy ,odsączamy na sicie .Do wysokiego uprzednio wyparzonego słoja wsypujemy jeżyny. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok 2-3 tygodnie. Po tym czasie zlewamy powstały sok, który filtrujemy. Resztę owoców można wykorzystać do ciasta drożdżowego lub bułeczek. Do…
Wódka
Wódka z nalewką jeżynową
by Karolina Pytlik • • 0 Comments
Składniki: 60 ml wódki 15 ml nalewki jeżynowej 15 ml wytrawnego sherry 3 krople soku z cytryny 1 kropla Orange bitters 8 kostek lodu Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w shakerze razem z poruszonym lodem. Następnie przecedzić całość przez sitko i przelać do koktajlówki.
Nalewki
Nalewka z żurawiny na spirytusie
by Dagmara Brożyna • • 0 Comments
Składniki: 1 l przegotowanej wody 1 l owoców żurawin 75 dag cukru 0, 5 l miodu 1 l spirytusu kieliszek śliwowicy Sposób wykonania: Żurawinę zalać spirytusem oraz przegotowana wodą. Szczelnie zakorkować i odstawić na miesiąc. Po tym czasie cukier wymieszać z miodem i śliwowicą i dodać do żurawin. Ponownie zakorkować i odstawić na co najmniej…