Składniki: 2 szklanki spirytusu 70% 15 dkg suszonego dziurawca Sposób przyrządzenia: Rozkruszone zioła zalać w słoju spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na 7 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu. Nalewka z dziurawca zmniejsza objawy łagodnej formy depresji. Pomaga…
Tag: nalewka
Nalewki
Nalewka cytrusowo miodowa
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 litr spirytusu 95% 10 dkg skórek z cytryny i pomarańczy 2 szklanki miodu 4 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Cytrusy dokładnie wymyć w ciepłej wodzie. Obrać cienko skórkę (bez białej włókniny) pokroić w paski. Skórki zalać w słoju spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego…
Nalewki
Nalewka wzmagająca apetyt czosnkowa
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki spirytusu 95% 10 dkg zgniecionego czosnku Sposób przyrządzenia: Ząbki czosnku rozgniecione wraz ze skórą zalać w słoju spirytusem na około 30 dni. W okresie tym kilkakrotnie nalew mieszać. Po tym czasie nalew przefiltrować, a nalewkę rozlać do małych butelek. Nalewka ta pobudza układ trawienny, poprawia trawienie, uodparnia na wszelkiego rodzaju infekcje. Podawać …
Nalewki
Nalewka przeciwbólowa z mięty pieprzowej
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka spirytusu 95% 12,5 ml olejku z mięty pieprzowej Sposób przyrządzenia: W butelce, najlepiej z ciemnego szkła, wymieszać spirytus i olejek z mięty pieprzowej. Olejek można zastąpić 1 szklanką zmiażdżonych listków mięty pieprzowej. Przechowywać w ciemnym miejscu. Stosować jako środek przeciwwymiotny, przeciwbólowy przy nerwobólach spowodowanych stresem. Podawać 2 razy dziennie po 15 kropli.…
Nalewki
Lecznicza nalewka z Rożeńca Górskiego
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki spirytusu 95% 2 szklanki suchych, pokruszonych kłączy Rożeńca Sposób przyrządzenia: Kłącza Rożeńca dokładnie płuczemy i zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na okres 4 tygodni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Po tym okresie nalewkę filtrujemy i rozlewamy do czystych małych butelek. Szczelnie zamknięte przechowujemy…