Skład: 2 l wywaru z kości i warzyw, 20 dag wołowiny bez kości, 40 dag buraków, 150 ml śmietany, 20 dag białej kapusty, 2 dag suszonych grzybów, 2 dag mąki, 5 dag fasoli perłowej, 4 dag ketchupu, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawa do zup i kwas z buraków do smaku. Sposób przyrządzenia: Buraki…
Tag: na zupę
Zupy
Czernina (czarnina)
by Bazylia • • 5 komentarzy
Skład i sposób wykonania: Ugotować rosół z kaczego mięsa z dodatkiem włoszczyzny, a następnie wlać krew kaczą zmieszaną z octem i mąką (dobrze jest dodać do mąki pszennej jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, żeby się zupa nie warzyła). Czerninę można przyrządzić na dwa sposoby: z przyprawami i bez nich. Do najważniejszych przypraw dodawanych do czerniny należą:…
Zupy
Zupa węgierska z kurczaka
by Gałucha • • 0 Comments
Składniki: • 30 dag kurczaka • 2 łyżki oleju • cebula • ząbek czosnku • pół łyżeczki papryki • 2 łyżki ketchupu • 75 dag ziemniaków • zielenina Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w kostkę. Pokroić cebulę i czosnek. Na rozgrzany tłuszcz włożyć mięso, cebulę, czosnek, oprószyć papryką, lekko wszystko zrumienić. Zalać ok 1 i 1/2…
Zupy
Zupa na kiełbasie.
by Romek • • 0 Comments
Skład: 1/2kg dobrej kiełbasy duża cebula kostka rosołowa łyżka smalcu ze skwarkami szczypta majeranku sól, pieprz, papryka Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu . Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plastry, obsmażyć wraz z cebulą, uważając by się nie przypaliła, a następnie przełożyć do większego garnka, zalać wodą, dodać przyprawy, gotować…
Zupy
Minestrone
by Teresa • • 0 Comments
Skład: 250 g marchewki 250 g brukwi 150 g słoniny 1/8 główki włoskiej kapusty 250 g pomidorów 2 cebule 2 pory 3 ząbki czosnku mięso z drobiu 150 g makaronu 3 ziemniaki 1/2 l rosołu 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie jarzyny, z wyjątkiem pomidorów, pokrojone w drobne paseczki poddusić na oliwie…