Skład: matiesy czosnek biała cebula ziele angielskie majonez jogurt przyprawy Sposób wykonania: Do słoika wkładać śledzia pokrojonego, cebule w półtalarkach, zmiażdżony czosnek (tyle ząbków ile filetów) majonez wymieszany z jogurtem, przyprawy wedle uznania.. Musi postać min 1,5 dnia żeby przeszło.
Tag: na zakąskę
Zakąski
Jabłka nadziewane sałatką śledziową
by MiGd@l • • 0 Comments
Skład: – 4 jabłka 45dag) – 1 łyżka soku z cytryny – do przybrania: kilka listków atki pietruszki do nadzienia: 3 oczyszczone filety śledziowe (15dag) – 1/2 puszki czerwonej fasoli (15dag) – 1 jajko na twardo – 1 czerwona cebula (5dag) – 1 ogórek kiszony (10dag) – 1 łyżka natki pietruszki – po szczypcie cząbru…
Zakąski
Filety śledziowe z sałatką
by A. • • 0 Comments
Skład: 12 śledzi matiasów 4 łyżki mleka 2 jabłka 2 gruszki 6 łyżek octu 4 łyżki białego wina wytrawnego 2 pomidory 4 łyżki pokrojonej w kostkę marynowanej papryki 2-3 korniszony 3 łyżeczki musztardy łyżeczka cukru sok cytrynowy Sposób wykonania: Usunąć ości jeśli są, jeśli śledzie słone, to wymoczyć 2 godz. i jeśli za…
Zakąski
Śledz w oleju
by gosia • • 1 Comment
Skład: 1/2 kg śledzia solonego w płatach 3 cebule ziele angielskie liść laurowy 1/3 litra oleju (oliwy) 1 cytryna (ocet) ew. mleko do moczenia śledzi. Sposób wykonania: Śledzie wkładamy do zimnej wody, aby je odsolić. Płaty śledziowe nie są mocno zasolone. Nieraz wystarczy dobrze je opłukać, pomijając moczenie. Wszystko zależy od tego, jakie lubimy. Czas…