Składniki: 2 cykorie 300 g odsączonych z zalewy krewetek 3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka ketchupu 1 pęczek koperku sól pieprz sok z cytryny cukier Sposób wykonania: Cykorie podzielić na pojedyncze lisic po czym zalać je wodą z łyżeczką cukru i odstawić na 30 minut. W między czasie koperek posiekać i wymieszać…
Tag: na obiad
Listy
Krem z zielonej papryki
by Kornelia Augustyniak • • 0 Comments
Składniki: 3 zielone papryki 1 cebula 800 ml bulionu warzywnego 3 łyżki masła 150 ml słodkiej śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Paprykę pokroić w paski, usuwając gniazda nasienne. Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać paprykę i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie wlać ½ bulionu i …
Listy
Kurki duszone ze śmietaną
by Lidia Sobolewska • • 0 Comments
Składniki: 500 g kurek 1 cebula 2 łyżki masła 100 ml śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić po czym większe pokroić na mniejsze kawałki a małe pozostawić w całości . Następnie posiekana cebulę zeszklic na rozgrzanym mas klem wówczas dodać grzyby i trzymać pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Po tym…
Listy
Ryż gotowany na sypko
by Kasia Bednarska • • 0 Comments
Listy
Kasza gryczana prażona
by Chrzanowska Weronika • • 0 Comments
Składniki: 400 g kaszy gryczanej sól 3 łyżki sklarowanego masła Sposób wykonania: Kaszę wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem. Cały czas mieszając smażyć około 5 minut. Po tym czasie wlać osoloną wodę (2 razy więcej niż objętość kaszy). Wstawić rondelek z kaszą do garnka z gotującą się wodą pod przykryciem około 30 minut.

