Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na naszym stole

Francja – kraj i wina.

Na przełomie tysiącleci francuscy winiarze znaleźli się w dość kłopotliwej sytuacji. W ciągu trzech ostatnich dekad XX wieku przeciętna konsumpcja wina we Francji spadła o połowę (przy tym średni wiek ludzi pijących wino codziennie wzrósł z trzydziestu do pięćdziesięciu lat), a eksport również nikogo nie zachwyca (np. w Wielkiej Brytanii udział sprzedaży win francuskich spadł…

Kotlety wieprzowe w szpinakowej skorupce

Skład:wieprzowina w plastrach (schab, polędwica)szpinakser żółty2 łyżki tartej bułki1 jajkosól, pieprzoliwaSposób wykonania:Mięso umyć i osączyć, przyprawić, upiec na rozgrzanej oliwie. Szpinak rozdrobnić, ser zetrzeć na tarce. Ze szpinaku, sera oraz pozostałych składników sporządzić gęstą masę. Osączone z tłuszczu mięso obłożyć masą szpinakową, zapiekać w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni przez 20 minut.

Pasta wykwintna z łososiem

Skład: 15dkg sera topionego rok-pół 10dkg łososia wędzonego 1 łyżka masła Sposób wykonania:   Ser utrzeć na gładką masę. Pod koniec ucierania dodać drobno posiekanego wędzonego łososia. Najlepiej wszystkie składniki zmiksować za pomocą mini robota. Gotową pastę wyciskać przez tubę ozdobnie i układać na małych krakersach. Dekorować drobnymi listkami zielonej pietruszki.      

Sałatka piękności 2

Skład: ½ szklanka płatków owsianych pomarańcza mandarynki 2 łyżeczki miodu orzechy włoskie i laskowe śmietanka Sposób przyrządzenia: Płatki zalać szklanką zimnej, przegotowanej wody i odstawić na 5 minut. Pomarańcze i mandarynki obrać dokładnie i podzielić na cząstki, pokroić na mniejsze kawałki. Połączyć z odcedzonymi płatkami, wymieszać. Miód rozpuścić w śmietance i zalać nią płatki wymieszane…