Składniki: 20 dag wędzonego łososia, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 pomidor, 1 pomarańcza, 1 główka sałaty, 1 kiść zielonych winogron, sos: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Warzywa i owoce umyć. Jajka pokroić w małe cząstki. Pomarańczę…
Tag: na naszym stole
Ryby
Ryba gotowana po wdzydzku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dużej ryby (sieja, szczupak, sandacz), 1 kg ziemniaków, 50 dkg cebuli, pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić i podzielić na 4 duże dzwonka. Ziemniaki i cebule obrać i pokrajać w talarki. Wszystkie składniki zalać gorącą wodą na tyle, aby je dobrze przykryła i gotować 25 min. Wyłożyć na półmisek lub talerze.
Sałatki
Sałatka ziemniaczana (obiadowa)
by halinka • • 0 Comments
Składniki : 6-7 ziemniaków, 2 średnie cebule pokroić w drobną kostkę, 1/2 szkl.przegotowanej wody, 2 łyżki octu, sól,pieprz, czysty tłuszcz pozostały ze smażenia kotletów czy mięska. Sposób przyrządzenia: Ugotować osolone ziemniaki tak aby można je było gorące szybko pokroić w grubą kostkę.Dodać do nich cebulę i wodę wymieszaną z octem.Do smaku doprawić solą i pieprzem.Polać obficie…
Sałatki z tuńczykiem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
by awalasz • • 2 komentarze
Składniki: torebka ryżu ugotowanego puszka kukurydzy puszka tuńczyka mały słoiczek majonezu przyprawy Sposób przyrządzenia: Składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem. Sałatka jest szybka i prosta w przygotowaniu i szybko znika ze stołu.Polecam!
Sola i Flądra
Flądra pod pierzynką
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 4 flądry (po 30 dag każda), 10 dag chudego wędzonego boczku, 7 dag masła, 7 dag tartej bułki, skórka starta z cytryny, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz. Sposób przygotowania: Flądry wypatroszyć, odciąć łby, umyć i osuszyć. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na połowie masła, dodać tartą bułkę i skórkę…