Składniki: 1 szklanka mąki 10 dag margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 jaja 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz tarta bułka Sposób wykonania: Margarynę z dodatkiem cukru dokładnie ze sobą utrzeć po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajka a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec…
Tag: na deser
Listy
Białkowe ciasto
by Dagmara Dela • • 0 Comments
Składniki: 3 szklanki mąki szklanka białek szklanka oleju słonecznikowego 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki letniego mleka łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy tłuszcz tarta bułka Sposób wykonania: Białka z dodatkiem cukru ubić na sztywno po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę, olej, mleko oraz proszek do pieczenia. Gdy składniki się połączą przelać…
Listy
Biszkopt z zatopionymi jabłkami
by Celina Kalemba • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4-5 jaj 80 dag jabłek tłuszcz tarta bułka Sposób wykonania: Jajka ucierać do białość z dodatkiem cukru. Następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na cieście ułożyć jabłka pokrojone na ćwiartki. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec…
Listy
Keks biszkoptowy
by Alicja Paduch • • 0 Comments
Składniki: 5 jaj 11/4 szklanki mąki 11/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka octu esencja zapachowa bakalie płaska łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz tarta bułka Sposób wykonania: Do żółtek dodać cukier oraz ocet i całość dokładnie utrzeć. Następnie dodać białka ubite na sztywną pianę na zmianę z mąką i bakaliami. Całość delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem…
Listy
Biszkopt z makiem
by Danuta Starosta • • 0 Comments
Składniki: 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 15 dag cukru 12 dag maku 3 jajka cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób wykonania; Żółtka utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym po czym dodać 3 łyżki ciepłej wody oraz mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać i dodać jeszcze sparzony mak. Ponownie…