Składniki:
- 4 gałki lodów
- 8 połówek moreli
- 8 łyżeczek malin w cukrze
- polewa czekoladowa
Składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. zsiadłego mleka 1 szkl. kwaśnej śmietany szczypta sody oczyszczonej 3 jajka 1/3 szkl. cukru pudru szczypta soli morele olej cukier puder Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z solą oraz sodą oczyszczoną po czym dodać jajka ubite razem z cukrem. Całość dokładnie wymieszać, stopniowo dodając kefir oraz śmietanę. Gdy wszystkie składniki…
Składniki: 4 morele ¾ szkl. konfitury 5 białek ¾ szkl. cukru pudru łyżka cukru łyżeczka skórki startej z cytryny masło Sposób wykonania: Morele przekroić na połówki usuwając pestki. W ich miejsce włożyć konfiturę. Przełożyć owoce na blasze wysmarowaną tłuszczem. Następnie białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozłożyć ją na owocach. Posypać całość…
Składniki: 3 szkl. kaszy manny 3 szkl. mleka 2 łyżeczki cukru szczypta soli 0,75 l kompot z moreli 2 łyżki cukru Sposób wykonania: Sok spod gruszek gotować na małym ogniu aby odparował i zgęstniał, wówczas odstawić go do ostygnięcia. W między czasie cukier skarmelizować na rozgrzane patelni po czym wlać ½ szkl. wody i gotować…
Składniki: 8 moreli 2 łyżki masła 2 łyżki płatków migdałowych 1 szkl. pokruszonych biszkoptów 2 łyżki płynnego miodu Sposób wykonania: Miód, masło, biszkopty i migdały zmiksować aby powstała gładka masa. Następnie morele przekroić na połówki i w miejsce po pestkach nałożyć masę migdałową. Ułożyć jena blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na…