Składniki: 1 szklanka ziaren pszenicy ½ szklanki cukru 2 szklanki maku migdałowy aromat 4 łyżki miodu płynnego skórka z cytryny 10 migdałów 1 paczuszka rodzynek 2-3 łyżki śmietanki Sposób wykonania: Pszenicę przebrać, sparzyć wrzątkiem i odstawić na noc. 2-3 razy zagotować i odcedzić, ponownie zalać wodą, ugotować do miękkości. Migdały sparzyć i obrać ze skórki,…
Tag: miód
Listy
Kleik ryżowy z miodem i cynamonem
by Natalia Michalska • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl ryżu 6 szkl wody ¾ szkl mleka ½ łyżeczki masła 1 łyżka miodu szczypta cynamonu Sposób wykonania: Ryż ugotować w osolonej wodzie po czym zalać go mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Wówczas doprawić do smaku masłem, miodem oraz cynamonem. Dokładnie wymieszać.
Listy
Feta z ziołami i miodem
by Agata • • 0 Comments
Listy
Sałatka z bekonem z kiełkami brokułów
by Kaśka • • 0 Comments
Składniki: ½ kiełków brokułu 1 główka sałaty lodowej kilka plastrów chudego boczku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Do musztardy dodać miód i całość dokładnie utrzeć. Następnie dodać oliwę oraz sok z cytryny. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sałatę porwać…
Listy
Sos miodowy z rozmarynem
by Sylwia • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl miodu ¼ szkl wody 1 łyżka posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka czerwonego wina Sposób wykonania: Do rondelka wlać wodę, dodać miód, rozmaryn oraz czerwone wino. Gotować na małym ogniu, stale mieszając. Po kilkunastu minutach zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Idealnie pasuje do serowych przekąsek.