Miętus (Lota lota), jako jedyny przedstawiciel rodziny dorszowatych, zamieszkuje wody słodkie. Z wyglądu przypomina nieco dorsza. Ciało miętusa jest wydłużone, walcowate, w przekroju owalne,pokryte niewielką łuską, ubarwione oliwkowozielono z białawym wzorem na bokach Charakterystyczną cechą są również płetwy : z dwóch płetw grzbietowych, tylna jest bardzo długa, bo sięga do połowy ciała, a przednia –…
Tag: miętus
Ryby
Miętus po raz pierwszy, drugi i trzeci
by Jacek • • 0 Comments
Składniki: 80 dag miętusa, 3-4 łyżki dobrego oleju (np, sojowego), 2 łyżki mąki, 1 szklanka białego wytrawnego wina (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym), 4 pory, 2 ząbki czosnku, kilka liści szpinaku, selera i szczawiu, siekana natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. Sposób wykonania: Pory, czosnek i całą zieleninę posiekać, poddusić przez chwilę…