Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięta

Król Karol

Składniki: 100 ml Bourbona 20 ml wody sodowej 10 listków mięty łyżeczka cukru pudru kilka kostek pokruszonego lodu Sposób wykonania: Listki mięty rozetrzeć razem z cukrem po czym dodać je do Burbona. Wlać jeszcze wodę sodową i całość dokładnie wymieszać. Przelać do szklanki i wrzucić kostki lodu.

Koktajl z miąższu arbuza

Składniki 1 ,5 kg arbuza tylko czerwony miąższ 1 ,5 szklanki cukru 2 szklanki soku z limonki 3 łyżki drobno pokrojonych listków mięty 3 szklanki zimnej wody 1 szklanka kostek lodu Sposób wykonania: Miąższ arbuza pokroić na mniejsze kawałki, które zasypać cukrem. Dokładnie rozetrzeć po czym wlać do niego sok z limonki oraz posiekane listki…

Ocet miętowo-cytrynowy

Składniki: ½ l octu winnego 1 łyżka rodzynków skórka z 1 cytryny kilka listków mięty Sposób wykonania: Do butelki wsypać rodzynki. Doda do nich skórkę z cytryny i listki mięty. Zalać całość octem i wstawić do lodówki na kilka dni. Po tym czasie przecedzić i ponownie przelać do butelki. Przechowywać  w chłodnym miejscu.