Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięta

Pasta z mięty

Składniki: 1 szkl. liści arcydzięgla 1 szkl. liści mięty łyżka soku z cytryny ćwierć łyżeczka startej skórki 2-3 łyżki gęstego majonezu 2-3 łyżki posiekanych orzechów laskowych Sposób wykonania:  Liście mięty i arcydzięgla zmiksować razem z orzechami, sokiem i skórką z cytryny. Następnie dodać majonez i całość dokładnie wmieszać.

Sos miętowy Agnieszki

Składniki: ½ szkl. posiekanych listków mięty 4-5 ząbków czosnku ½ kieliszka białego wytrawnego wina 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki mielonych ziarnek kolendry sól pieprz łyżeczka miodu ćwierć szkl. bulionu Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki sosu dokładnie zmiksować. Przed podaniem schłodzić w lodówce.  

Arabska herbata z miętą

Składniki: 4 łyżeczki czarnej herbaty 1 pęczek świeżej mięty 4-8 łyżeczki cukru 12 migdałów Sposób wykonania: Miętę utrzeć razem z cukrem po czym dodać herbatę i całość zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie przecedzić herbatę przez sitko i przelać do szklaneczek. Wrzucić jeszcze do każdej po kilka migdałów.