Składniki: 2 łyżki mięty 3 rozgniecione ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zmielonego kminku Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać.
Tag: mięta
Dodatki
Pasta z mięty
by Weronika Nowik • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. liści arcydzięgla 1 szkl. liści mięty łyżka soku z cytryny ćwierć łyżeczka startej skórki 2-3 łyżki gęstego majonezu 2-3 łyżki posiekanych orzechów laskowych Sposób wykonania: Liście mięty i arcydzięgla zmiksować razem z orzechami, sokiem i skórką z cytryny. Następnie dodać majonez i całość dokładnie wmieszać.
Sosy
Sos miętowy Agnieszki
by Agnieszka Kubas • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl. posiekanych listków mięty 4-5 ząbków czosnku ½ kieliszka białego wytrawnego wina 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki mielonych ziarnek kolendry sól pieprz łyżeczka miodu ćwierć szkl. bulionu Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki sosu dokładnie zmiksować. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Ananas
Ananas z miętową posypką
by Artur Stefanowski • • 0 Comments
Składniki: 1 świeży ananas 5 łyżek cukru kilka gałązek świeżej mięty Sposób wykonania: Ananasa obrać po czym pokroić na ćwiartki. Następnie kroimy go wzdłuż w cienkie plastry. Za pomocą moździerza ucieramy cukier z miętą. Na sam koniec układamy ananasa na talerzu i posypujemy miętowym cukrem.
Herbata
Arabska herbata z miętą
by Karolina Fila • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżeczki czarnej herbaty 1 pęczek świeżej mięty 4-8 łyżeczki cukru 12 migdałów Sposób wykonania: Miętę utrzeć razem z cukrem po czym dodać herbatę i całość zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie przecedzić herbatę przez sitko i przelać do szklaneczek. Wrzucić jeszcze do każdej po kilka migdałów.