Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso z wołowiny

Bryzol z boczkiem

Składniki: • 4 plastry polędwicy wołowej • 8 plastrów boczku wędzonego • 1-2 łyżki masła • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na małym ogniu podsmażyć lekko plastry boczku, odłożyć na talerzyk. Na wytopionym z boczku tłuszczu usmażyć bryzole (po 4-5 minut z każdej strony). Następnie posypać je solą i pieprzem, wyłożyć na podgrzany talerz i ozdobić…

Pieczeń wołowa ŕ la jardiničre

Składniki: • 1,5 kg wołowego mięsa pieczeniowego • 3 marchewki • pietruszka • kawałek selera • 2 cebule • mała puszka fasoli szparagowej • 2 łyżki masła roślinnego • łyżka masła • szklanka czerwonego wina • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso zbić mocno, natrzeć solą, odstawić na półtorej godziny. Następnie obrumienić na maśle roślinnym. Jarzyny…

Polędwica z pieprzem

Składniki: • 1,5 kg polędwicy • łyżka mąki • płaska łyżeczka szałwi • gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego • pół szklanki bulionu • 2 – 3 łyżki oliwy • kieliszek brandy • 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu • sól Sposób przyrządzenia: Pieprz ziarnisty grubo zemleć, wymieszać z ziołami i mąką. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą,…

Wołowina z kurkami

Składniki: 50 dag wołowiny bez kości, 2 dag mąki, 10 dag cebuli, 25 dag kurek, 10 dag słoniny, 100 ml śmietany, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz i sproszkowana słodka papryka Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, wyżyłować i pokroić w kostkę. Posypać przyprawami i niewielką ilością mąki. Zrumienić na silnie rozgrzanej oliwie.…

Strogonow z polędwicy

Składniki: • 50 dag polędwicy wołowej (lub bardzo młodej zrazowej) • 10 dag pieczarek • 2 cebule • 1 łyżka mąki • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 1/2-2/3 szklanki rosołu • masło • smalec • sól • pieprz • papryka Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i drobno posiekać, pieczarki oczyścić i…