Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso wołowe

Gulasz po myśliwsku

Składniki : 1 kg mięsa wołowego , 1 słoik sałatki z zielonych pomidorów , 5 dużych ziemniaków , 2 marchewki, 2 cebule, sól ,pieprz,jarzynka, 10 dag smalcu. Sposób przyrządzenia: Mieso pokroić w kostkę i dusić na smalcu razem z cebulą .Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę ,ugotować do miekkości i odcedzić.Do uduszonego mięsa dodać ziemniaki…

Zrazy zawijane, klasyk

Składniki: • Kawałek ładnej chudej wołowiny, zrazówki, • słonina, • ogórek kiszony, • marchewka, • cebula, • musztarda, • sól • pieprz, • mąka • tłuszcz, • bulion lub woda, • przyprawy, • śmietana, • ew. grzyby. Wykonanie: Mięso pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien, rozbić na cienkie plastry wkładając je miedzy folie plastikową,…

Befsztyki wołowe

Składniki: • 40-50 dag polędwicy • sól, pieprz • sok z cytryny • 5 dag smalcu • 1 łyżka masła • 2 łyżki tartego chrzanu Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, ewentualnie wykrajać żyły, osuszyć, pokroić w plastry ( w poprzek włókien). Kawałki mięsa popieprzyć, pokropić sokiem z cytryny, pozostawić ułożone jedna na drugiej i przyciśnięte, w…

Boeuf a la Strogonow

Składniki: • 40 dag rostbefu • 6 cebul • 1 łyżka smalcu • 1 szklanka śmietany • 1 łyżka przecieru pomidorowego • sól, pieprz • 0.5 kg pieczarek Sposób przyrządzenia: Umyte i oczyszczone z błon mięso pokrajać w kostkę, obtoczyć w mące i obrumienić na patelni, na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, osolić, podlać wodą…

Zrazy wołowe z pieprzem

Składniki: • 1 kg wołowiny beż kości • 2 cebule • 1 łyżka mąki • 2 łyżki masła • 0.25 szklanki śmietany • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, oczyścić z błon, pokrajać w poprzek włókien na niezbyt grube plastry, rozbić tłuczkiem. Rozgrzać w rondlu masło i podsmażyć na nim posiekaną wcześniej cebulę. Mięso obsypać…