Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso wołowe

Barszcz wołyński

Składniki: • 1/2 kg mięsa wołowego lub kiełbasy, • 1/2 kg małych buraków ugotowanych poprzedniego dnia w skórkach, • 1 szklanka ugotowanej fasoli, • włoszczyzna z kapustą, • 4 ziemniaki, • sól, pieprz, • listek laurowy, • 1/2 szklanki śmietany, • zielenina Sposób przyrządzenia: Ugotować poprzedniego dnia mięso, wyjąć z wywaru, obrać z kości, pokroić…

Chilli con carne

Składniki: • 2 średnie cebule, • ząbek czosnku, • oliwa z oliwek • 2 płaskie łyżki chilli w proszku, • czubata łyżeczka kminu w proszku lub potłuczonego, • morska sól, • świeżo mielony pieprz, • pół kg łopatki wolowej, zmielić, • 20 dag suszonych pomidorów, w oliwie, • 1 świeże czerwone chilli posiekane bez pestek…

Opieczone na chrupiąco carpaccio

Składniki: • sól, świeżo mielony pieprz • kopiasta łyżka potłuczonych ziaren kolendry , • spora garść rozmarynu posiekana, • szczypta suszonego oregano, • ok. 1,5 kg filetów wołowych (polendwicy), • garść obranego i posiekanego imbiru • 2-3 czerwone lub zielone chilli drobno posiekane, • spora garść drobno posiekanych rzodkiewek, • pęczek natki kolendry posiekany, •…

Wołowina po debreczyńsku

Składniki: 4 plastry polędwicy wołowej (20 dag każdy), 3 średnie cebule, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki mąki, 4 łyżki smalcu, 3 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kminku, 75 dag ziemniaków, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 4 zielone papryki, 4 pomidory, 6 debreczynśkich kiełbasek (można zastąpić cienkimi parówkami) Sposób przyrządzenia: Cebulę drobno pokroić.…

Sztufada wołowa

Składniki: 1,5 kg krzyżówki lub zrazówki wołowej 100 g słoniny pęczek włoszczyzny szklanka octu szklanka wina szklanka przegotowanej wody 50 g buraków 3 łyżki masła 50 g czerstwego chleba sól, pieprz, goździki, liście laurowe, ziele angielskie Sposób przyrządzenia: Mięso oczyścić, wypłukać, rozbić i włożyć do zalewy z octu, wody i przypraw (woda i ocet w…