Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięs i ryb

Przyprawa Adobo

Składniki: 1 łyżka granulowanej cebuli 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka czarnego mielonego czosnku 2 łyżki soli szczypta oregano Sposób przyrządzenia: Wszystkie przyprawy zmielić w młynku. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. Używać do przyprawiania mięs i innych potraw.

Kremowa polenta

Składniki: 1,5 szklanki bardzo drobnej kaszki kukurydzianej 4 szklanki bulionu drobiowego ¼ szklanki mleka 1 łyżka masła sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion i mieszając cały czas trzepaczką dodawać stopniowo kaszkę kukurydzianą, kontynuować gotowanie cały czas mieszając przez około 1 minutę. Dokładne mieszanie zapewni że polenta będzie pozbawiona…

Czosnkowe piure ziemniaczane

Składniki: ! kg ziemniaków 1 łyżeczka soku z czosnku 2 łyżki masła ½ szklanki mleka sól, pieprz biały Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, zalać wodą i gotować aż zmiękną, odcedzić i odparować. Dodać część mleka, masło, sok czosnkowy, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i używając tłuczka do ziemniaków rozgnieść je na jednorodną…

Pieczony czosnek

Składniki: 5 główek czosnku oliwa sól, pieprz rozmaryn lub tymianek Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać palcami z nadmiaru łupin. Ściąć ostrym nożem szczyt główki. Ułożyć na blasze wyłożonej folią, skropić obficie oliwą, oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Całość nakryć folią aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C, po tym…