Składniki: ½ kostki masła 5 dag wędzonego łososia sok z cytryny pieprz Sposób wykonania: Masło zmiksować na gładką pastę. Wówczas dodać łososia i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Następnie przełożyć masło na folię, uformować w rulon i ściśle owinąć. Wstawić do lodówki aby zastygło. Przed podaniem można pokroić na plastry.
Tag: masło
Porady i Ciekawostki
Suszone borowiki w panierce
by Krzysztof Turski • • 0 Comments
Składniki: 16 kapeluszy suszonych borowików 2 szkl mleka 1 kostka bulionu grzybowego 3 łyżki mąki 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby opłukać pod bieżącą wodą po czym zalać je mlekiem i odstawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić grzyby i zalać je…
Porady i Ciekawostki
Borowiki pieczone z masełkiem
by Karol Bartnicki • • 0 Comments
Składniki: ½ kg borowików 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Z grzybów odciąć nóżki i ułożyć kapelusze na blasze wysmarowanej olejem. Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem. Na każdym kapeluszu ułożyć po kawałku masła. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Przed podaniem posypać…
Porady i Ciekawostki
Sos ze śliwek i goździków
by Ewa Szmidt • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Sos słodko-kwaśny z rodzynkami
by Adrianna Rybacka • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 5 dag rodzynków ½ cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę. Gdy się zarumieni rozprowadzić ją bulionem. Następnie dodać rodzynki, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz cukrem. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem. Do…