Składniki:
- 1 seler
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- sól
- 2-3 ziemniaki
- 1 ogórek kwaszony
- 2 jabłka
- cebula
- 1 /2 puszki zielonego groszku
- pieprz
- cukier
- kilka łyżek majonezu
Składniki: 2 nieduże buraki duża marchew duże jabłko cebula sok z cytryny 2 łyżki oliwy cukier sól Sposób wykonania: Ugotowane buraki obrać i zetrzeć na tarce. Obrane marchewki i jabłko również zetrzeć na tarce a cebule posiekać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, oliwą, solą oraz cukrem.
Składniki: 0,5 marchwi pokrojonej w kostkę 0,5 kostki masła lub margaryny szczypta soli 2-3 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Obraną marchew pokroić w kostkę, którą wrzucić do rondla. Wrzucić masło i posłać odrobiną wody. Oprószyć sola oraz cukrem i dusić na małym ogniu do miękkości.
Składniki: 5 – 7 gruszek 5 cebul 2 marchewki śmietana czosnek ser majonez Sposób wykonania: Obrane gruszki pokroić w ósemki, cebule posiekać a marchewki pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie śmietanę wymieszać z posiekanym czosnkiem oraz majonezem. Sosem polać sałatkę, wymieszać i posypać jeszcze startym serem.
Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 cebula 2 marchewki 1 zielona papryka 1 łyżka soku cytrynowego. Sos: 150 g majonezu 1 łyżka soku cytrynowego 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka cukru sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, cebulę posiekać, marchewki pokroić w plasterki a paprykę w paski. Wszystkie składniki wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Następnie…