Składniki: 3 łyżki masła 80 g mielonego maku 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Masło spienić w rondelku na małym ogniu. Wówczas dodać mak. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem pudrem.
Tag: mak
Listy
Mazurek makowy z bakaliami
by Milena Pokojska • • 0 Comments
Składniki: 0,5 l suchego niebieskiego maku kostka masła 1 ½ szkl cukru pudru 1 szkl. mąki krupczatki łyżeczka rozdrobnionych goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej 2 żółtka jajko 1 ½ szkl. bakalii ½ szkl. cukru kryształu 2 białka tłuszcz do formy Sposób wykonania: Do maku dodać miękkie masło, jajko, mąkę, cukier puder, żółtka oraz przyprawy. Całość dokładnie…
Listy
Makowiec bez pieczenia
by Justyna Kuśka • • 0 Comments
Składniki: 50 dag maku 1 szkl. cukru pudru ½ kostki masła 2 żółkła 6 łyżek płynnego miodu ¾ szkl rodzynek 2 szkl. mleka Sposób wykonania: Mak sparzyć wrzątkiem po czym zalać go gorącym mlekiem i gotować około 15 minut. Po tym czasie mak odcedzić i zemleć go dwukrotnie. Następnie masło utrzeć z ½ cukru w…
Listy
Torcik makowo bakaliowy
by Paweł Becker • • 0 Comments
Składniki: 50 dag maku 1 szkl. cukru pudru ½ kostki masła 2 żółkła 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżki rodzynek 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki posiekanych daktyli 2 łyżki posiekanych fig 2 szkl. mleka Sposób wykonania: Mak sparzyć wrzątkiem po czym zalać go gorącym mlekiem i gotować około 15 minut. Po tym czasie…