Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: likier

Likier agrestowy

Składniki: 1 k agrestu 1 l wódki 1 l syropu (cukier woda w proporcjach 4:1) Sposób wykonania: Agrest zalać niewielka ilością wody i go lekko poddusić po czym go rozetrzeć przez sito i przełożyć do butli. Zalać go wódką i zakręcić, odstawić na 7 dni. Po tym czasie całość przecedzić i płyn wymieszać z syropem.…

Kawa z likierem

Składniki: 2 łyżeczki mielonej kawy 1 szkl. mleka kieliszek likieru waniliowego ¼ szkl. bitej śmietany łyżka cukru Sposób wykonania: Kawę ugotować na mleku po czym odstawić aby ostygła, wówczas dodać likier waniliowy. Dokładnie wymieszać i przelać do dużych kieliszków. Dosłodzić do smaku. Udekorować bitą śmietaną.

Likier z czarnych porzeczek

Składniki: 1 kg czarnych porzeczek 5 liści czarnej porzeczki 1 l wódki 3 szkl cukru 2 szkl. wody Sposób wykonania: Porzeczki wrzucić do butelek, dodać liski porzeczek i zalać je wódką. Odstawić w ciepłym miejscu na 5-6 tygodni. Po tym czasie przecedzić i wymieszać z syropem. Ponownie przelać do butelek i odstawić na minimum 5…

Likier poziomkowy

Składniki: 1 kg poziomek 3 szkl. wódki 4 szkl. cukru 1 szkl. wody 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób wykonania: Poziomki wsypać do butelek i zalać je wódką. Odstawić na 10 dni. Po tym czasie przecedzić i wymieszać z syropem z dodatkiem soku z cytryny. Ponownie przelać do butelek i odstawić.

Likier orzechowy

Składniki: 15 laskowych orzechów 2 szkl. wódki cynamon goździki 2 szkl. syropu(cukier i woda w proprcjach1:2) Sposób wykonania: Orzechy włożyć ć do butelek posypując cynamonem i goździkami. Zalać je wódką i odstawić na 3 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie przecedzić, wymieszać z syropem i ponownie przelać do butelek.