Składniki:
- ½ l kwasu buraczanego
- ½ l śmietany
- ½ l jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 ogórek
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 łyżki posiekanych listków botwinki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- cukier
- pieprz
Składniki: 1 kg buraków 1 listek laurowy kawałek razowego chleba Sposób wykonania: Buraki umyć po czym pokroić w plastry. Zalać je wodą aby wszystkie były przykryte. Dodać listek laurowy oraz kawałek razowego chleba. Odstawić na bok na 4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zdjąć pleśń a kwas rozlać do butelek.
Składniki: 1 kg buraków 1 kromka razowego chleba Sposób wykonania: Oczyszczone buraki pokroić w plastry, które ułożyć w dużym słoju. Następnie zalać je wodą aby wszystkie plastry były zakryte. Na wierzchu ułożyć kromkę chleba. Przykryć słój gaza i odstawi c w ciepłe miejsce na 5 dni. Po tym czasie zdjąć szumowinę i przelać do butelek.…