Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuropatwy

Kuropatwy pieczone w boczku

Składniki: • 3 kuropatwy • 3 duże plastry wędzonego boczku • 10 szalotek lub małych cebulek • 1/4 główki włoskiej kapusty • 4 łyżki masła • 2 jabłka • pęczek tymianku • łyżka soku z cytryny • 1/2 szklanki bulionu • 4 łyżki białego wina • sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Kuropatwy umyć, natrzeć solą…

Pieczone kuropatwy

Składniki: • 4 kuropatwy • 10 ziaren jałowca • 5 ziaren pieprzu • szczypta tymianku i rozmarynu • 4 małe plasterki słoniny • 4 małe cebulki • 5 słoniny Sposób przyrządzenia: Po sprawieniu kuropatwy opalić ostrożnie, ale dokładnie nad ogniem i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Usunąć łebki, z podrobów zostawić serce, żołądki i…

Kuropatwy duszone w śmietanie.

Składniki: 3 kuropatwy lub 2 cietrzewie 6 dag tłuszczu roślinnego 2 dag mąki 250 ml śmietany Natka pietruszki Sól Jałowiec Przygotowanie: Kuropatwy lub cietrzewie oprawić (ale NIE płukać, i nigdy nie mieszać kuropatw z cietrzewiami podczas samego gotowania) i powiesić w chłodnym miejscu (NIE lodówce) na 1-2 dni (w lecie) lub 3-4 w zimę. Kiedy…

Kuropatwy pieczone

Skład: 2 kuropatwy 10dkg słoniny 1 łyżeczka szałwi 1 łyżka tartej bułki sól 3/4 szklanki rosołu 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki Sposób wykonania: Kuropatwy oczyścić i umyć. Piersi naszpikować pokrojona w słupki słoniną (5dkg) a wnętrze tuszek natrzeć szałwią z dodatkiem soli. Ułożyć w brytfannie na  plasterkach pozostałej słoniny. Wstawić do piekarnika, a gdy…