Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kukurydza

Sałatka z kurczaka, kukurydzy i ananasa

Składniki:  1 ugotowana pierś kurczaka  1 puszka kukurydzy  1 puszka ananasa w plastrach  3 łodygi selera naciowego  1 jabłko  5 łyżek majonezu  1 strąk czerwonej papryki  cukier  sól  pieprz Sposób wykonania: Kurczaka pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, ananasa i jabłko pokroić w kostkę a selera zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.…

Sałatka ryżowa z fasolką

Składniki:  100 g ryżu  100 g czerwonej fasoli z puszki  mała cebula  strąk czerwonej papryki  50 g kukurydzy z puszki  pomarańcza,  łyżka soku cytrynowego  3 łyżki oliwy  sól  pieprz Sposób wykonania: Ryż ugotować według opisu na opakowaniu. Fasolę namoczoną wcześniej w wodzie również ugotować. Cebule posiekać, paprykę pokroić w paski, obraną pomarańcze podzielić na cząstki…

Sałatka z brokułów, kukurydzy i jajka

Składniki kilka małych różyczek brokuła ½ puszki kukurydzy jajko ugotowane na twardo łyżka majonezu pieprz sól czerwona słodka papryka Sposób wykonania: Brokuły obgotować w osolonej wodzie, kukurydze odsączyć z zalewy a jajko pokroić na cząstki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Polać majonezem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.

Sałatka z kukurydzy z ryżem

Składniki: puszka konserwowej kukurydzy, 1 szklanka ryżu 15 dag wędliny (szynka, kiełbasa), łyżki majonezu łyżki ketchupu sok z cytryny sproszkowana pap¬ryka posiekana zielenina czerwona marynowana papryka sól pieprz cukier Sposób wykonania: Ryż ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie kukurydze odsączyć z zalewy a wędlinę pokroić w paseczki. Następnie majonez wymieszać z ketchupem, sokiem…

Sałatka z kukurydzy i marynowanych grzybków

Składniki: marynowane grzybki posiekany koperek korniszony 1 puszka konserwowej kukurydzy sól 1/2 szklanki majonezu 1 łyżka musztardy cukier Sposób wykonania: Grzyby i kukurydzę odsączyć z zalewy a korniszony pokroić w kostkę. Dodać majonez oraz musztardę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem. Na koniec posypać posiekanym koperkiem.